Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

In de greep van schuldgevoelens

16-09-2022
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

In de greep van schuldgevoelens 

Bij elkeen steken vroeg of laat wel eens schuldgevoelens de kop op. Het niet 100% kunnen voldoen aan maatschappelijke instructies of verwachtingen, het gevoel te falen binnen belangrijke levensdomeinen , het gevoel tekort te schieten naar anderen of meer nog, het opmerken dat je dierbaren iets aandoet, vormen allemaal goed voedsel voor schuldgevoelens. Meestal ebben deze snel weer weg, maar soms kunnen ze mensen, zowel kinderen, jongeren als ouders, in de greep hebben en klemzetten. Sommigen gaan alles in het werk zetten om ‘de schuld’ recht te zetten, terwijl anderen stilvallen en zich proberen onzichtbaar te maken. Wanneer deze schuldgevoelens toxische proporties aannemen, bepalen ze hun hele doen en laten en laten hen niet meer los. Ze vervreemden mensen van hun dierbaren en omgeving.  

Tijdens de workshop reiken we een kader en handvatten aan om deze soms overweldigende schuldgevoelens of -gedachten van cliënten te begrijpen en om ons in gesprekken te positioneren, zodat we deze vaak existentiële thema’s kunnen bespreken. We exploreren mogelijkheden om als therapeut of counselor schuldgevoelens van cliënten serieus te nemen, de betekenis ervan te exploreren en nieuwe perspectieven te ontdekken. Door ‘waarden-volle’ aspecten naar de voorgrond te brengen creëren we opnieuw een gevoel van ertoe doen en erbij horen met belangrijke personen en de gemeenschap. 

Praktische informatie

Sprekers

Sabine Vermeire

Systeemtheoretisch en narratief psychotherapeut, opleider, supervisor en staflid aan de Interactie-Academie vzw.  Expertiseterreinen zijn werken met kinderen, jongeren, ouders en gezinnen in zorgwekkende omstandigheden (hechtingsmoeilijkheden,  geweld, misbruik, pijnlijke levensgeschiedenissen, psychiatrische problematiek) en het werken met creatieve methodieken als het praten stokt. Zij publiceerde over deze thema’s en engageerde zich in meerdere projecten binnen dit veld. Ze is medebezieler van het NDC² (Narratief, Dialogisch en Collaboratief Collectief van de Lage Landen). 

Locatie

Thomas More Hogeschool (Campus Sanderus)

Molenstraat 8

2018 Antwerpen

Datum en tijd

vrijdag 16 september 2022
13:15 ⇾ 17:00

Einde inschrijvingen: donderdag 15 september 2022 (17:15)
Annulatie mogelijk tot: vrijdag 02 september 2022 (23:59)

Programma

Prijs

andere: 25,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

Student PG Relatie-, gezins-, en systeempsychoth.: 0,00 EUR

Student PG Systeemcounseling: 0,00 EUR

Organisator

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be