Vormingscentrum Onderwijs Mechelen

Ruimtehelden: laat leerlingen actief leren en participeren met dit leerpakket over duurzaam ruimtegebruik in hun omgeving

13-11-2024
Campus Kruidtuin - Lange Ridderstraat 44 - 2800 Mechelen

uimtehelden is een participatief leerpakket bedoeld om tieners bewust te maken van het belang van duurzaam ruimtegebruik. Het pakket bevat verschillende methodieken die je als leraar (aardrijkskunde, ruimte en PAV) kan gebruiken om les te geven over het thema.  

 

​De toolbox maakt bovendien de link met heel wat eindtermen, zowel in het lager als het secundair onderwijs, denk bijvoorbeeld aan wetenschap & techniek, mens & maatschappij (LO) en ruimtelijk bewustzijn, duurzaamheid en burgerschap (SO).

 

​​Tijdens deze workshop maak je o.a. kennis met de ‘blokjesmethodiek’, een methode waarbij tieners met behulp van houten blokjes hun ideale woonbuurt vormgeven en vervolgens verduurzamen volgens de principes van duurzaam ruimtegebruik.

 

​Verder tonen we je ook de methodiek ‘gemeenschappelijk wonen’ waarbij leerlingen nadenken over het al dan niet delen van bepaalde ruimten, en welke afspraken hierbij volgens hen noodzakelijk zijn.  

 

​Tieners worden vandaag nog te weinig betrokken bij het ruimtelijk beleid, ondanks dat Vlaanderen stilaan is volgebouwd en dat zij een goed oog hebben op de leefkwaliteit van een buurt.  

 

​Daarom belichten we ook werkwijzen om jongeren écht te laten participeren aan een gebiedsontwikkeling in hun stad/gemeente.

 

​Zo maak je kennis met methodieken om een projectgebied met jongeren te verkennen én om tot een duurzaam ruimtelijk ontwerp te komen, dat vervolgens als input kan dienen voor het lokale ruimtelijk beleid.  

 

Na deze vorming…

  • ben je bewust van de educatieve meerwaarde van de toolbox Ruimtehelden.;
  • kan je zelfstandig aan de slag met de methodieken van Ruimtehelden om leerlingen meer te leren over duurzaam ruimtegebruik. ​

Doelgroep

klasleerkrachten

Opmerkingen

Blijf je graag op de hoogte van ons professionaliserings- en nascholingsaanbod? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Datum en tijd

woensdag 13 november 2024
09:00 ⇾ 12:00

Einde inschrijvingen: zondag 10 november 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: maandag 28 oktober 2024 (23:59)

Programma

Docenten

Andreas De Mesmaeker

Andreas De Mesmaeker

Projectmedewerker Ruimte & Omgeving​, Kind & Samenleving​

Meer

Prijs

Deelnemer: 65,00 EUR

Contactpersoon

Jolijn Verbergt

Jolijn Verbergt

015688858

0476763311

jolijn.verbergt@thomasmore.be
Leen Hoste

Leen Hoste

015 369 271

leen.hoste@thomasmore.be