Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Emotiegericht counselen

23-05-2024
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

Psychosociale hulpverlening heeft steeds op één of ander manier het welzijn van de hulpvrager en diens persoonlijke groei voor ogen. Het kader van waaruit deze hulp gebeurt, kan echter sterk verschillen in de mate waarin het inzet op gedragsverandering, verandering van denken of de rol van emoties.

Deze workshop gaat volop in op het belang van emoties en emotieregulatie voor ons menselijk welzijn. Het lijvige onderzoeksdomein rond emoties van de laatste decennia toont enkele cruciale zaken: emoties spelen een wezenlijke rol in ons denken en handelen, onze besluitvorming, onze relaties, enz… Ze vertellen ons bovendien veel over onze meest fundamentele behoeften of kwetsbaarheden, wat hen tot een belangrijke bron van zelfkennis en zelforiëntatie maakt. En onze omgang met emoties blijkt ook een centrale rol te spelen in heel verscheiden psychische problemen die mensen kunnen ervaren. Redenen genoeg dus om emoties volop onder de aandacht te brengen in hulpverlening. 

De workshop wil de deelnemers een dieper inzicht geven in het belang en de werkzaamheid van emoties. Het wil handvatten bieden voor een goede inschatting van de emotionele beleving van de cliënt en een gespreksmodel aanreiken om in begeleiding met emoties aan de slag te gaan. Hierbij worden verschillende processen en interventies behandeld waarbij wij als hulpverlener mensen kunnen helpen in een goede en gezonde omgang met hun emoties.

Deelnemers zullen kennis maken met enkele principes rond emotiegericht werken, gebaseerd op Emotion Focused Therapy (Greenberg et al.) Vervolgens wordt een gespreksmodel behandeld waarbij deze ideeën vruchtbaar kunnen worden geïntegreerd in de praktijk van verschillende vormen van psychosociale hulpverlening.

Bovendien wordt ingegaan op de dagelijkse praktijk als hulpverlener. Er wordt aandacht geschonken aan persoonlijke reflectie, gespreksvaardigheden en methodieken om met hulpvragers in verscheidene settings rond emoties aan de slag te gaan. Deze vaardigheden worden in de workshop op basis van casuïstiek of persoonlijk materiaal verder ingeoefend in het tweede dagdeel.

Praktische informatie

Trainer

Kristof Stappers, psycholoog/psychotherapeut en docent bij Thomas More Antwerpen Toegepaste Psychologie.

Doelgroep

Psychologisch en (ortho)pedagogisch geschoolden, opvoeders, hulpverleners, zorgcoördinatoren en CLB-medewerkers.

Praktisch

  • Type vorming | workshop
  • Datum | do. 23 mei 2024
  • Uur | 09u30 – 16u30
  • Groepsgrootte | min. 8 - max. 20
  • Prijs | € 120 (incl. broodjeslunch)
  • Inschrijven | je kan online inschrijven tot do. 16 mei 2024

 

Datum en tijd

donderdag 23 mei 2024
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: donderdag 16 mei 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: donderdag 09 mei 2024 (23:59)

Programma

Prijs

Deelnemer: 120,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

Organisator

Thomas More Hogeschool

Thomas More Hogeschool

+3234324040

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

More Hogeschool Campus Sanderus

More Hogeschool Campus Sanderus

Campus Sanderus

+324324040

pv.tp@thomasmore.be