Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Diversiteit & inclusie in organisaties | Workshop, netwerklunch en verdiepende praktijkoefeningen

25-04-2024
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

Onze samenleving is divers: mensen verschillen van elkaar in leeftijd, gender, religie, geaardheid, sociale en culturele achtergrond en zo veel meer. Deze diversiteit is ook belangrijk voor organisaties, want ze weerspiegelt zich (in meer of mindere mate) onder collega’s op de werkvloer en in mogelijk cliënteel. Maar hoe ga je als organisatie het beste om met diversiteit? Tijdens deze workshop brengen we een overzicht van wetenschappelijke evidentie, praktijkvoorbeelden en best practices rond diversiteit en inclusie in organisaties, gecombineerd met praktijkoefeningen en concrete tools.

Ons aanbod laat je de keuze om enkel de workshop gevolgd door de netwerklunch te volgen of deze aan te vullen met een halve dag verdiepende praktijkoefeningen met concrete tools. Hieronder volgt de informatie over de workshop en netwerklunch met de aansluitende verdiepende praktijkoefeningen. 

Wil je je graag enkel inschrijven voor de workshop, kies je best de vorming ‘Diversiteit & inclusie in organisaties | Workshop + netwerklunch’.

Tijdens de workshop divers-sensitief denken en werken (10u00 - 12u30) gaan we in op verschillende vragen:

Wat is diversiteit en welke invloed heeft het op een organisatie?

Bij de term diversiteit denkt men al snel aan culturele of religieuze verschillen, maar diversiteit gaat om veel meer. We bespreken verschillende zichtbare en onzichtbare diversiteitsdimensies, de kruispunten ertussen en de uitdagingen én mogelijkheden die diversiteit aan organisaties biedt.

Hoe als organisatie omgaan met diversiteit?

We bieden een divers-sensitief kader voor het creëren van een inclusieve organisatiecultuur waarin elke werknemer optimaal kan functioneren. We maken je vertrouwd met begrippen zoals inclusie, stereotypen, onbewuste vooroordelen, bias interrupters, gelijkheid versus gelijkwaardigheid, deficit denken, de minderheidstaks, positieve feedback bias en diversity decoupling. We houden een spiegel voor om te ontdekken door welke bril jij kijkt en geven de basisprocessen van verbindende communicatie om aan de slag te gaan in een diverse werkomgeving. Ook bespreken we verschillende best practices om structurele ongelijkheid uit bedrijfsprocessen te halen en inclusie te bevorderen en we gaan in op een aantal belangrijke aandachtspunten daarbij.

In de daarop volgende netwerklunch (12u30-13u30) kunnen deelnemers onderling contacten leggen en zo kennismaken met andere geïnteresseerden en organisaties bezig met diversiteit en inclusie en ervaringen op dit thema uitwisselen.

In de namiddag neem je van 13u30 tot 16u00 deel aan de verdiepende praktijkoefeningen met concrete tools. Daar bieden we concrete handvaten voor een divers-sensitief beleid en gaan we interactief aan de slag met de uitwerking van inclusieve praktijken binnen verschillende HR settings:

 • Werving & Selectie: vacatures en selectieprocedures
 • Learning & Development (L&D): onboarding (nieuwe medewerkers onthalen, socialiseren en opleiden) en trainingen (bijvoorbeeld trainingen rond leiderschap of implicit bias)
 • Payroll: beloning, evaluatie en promotie
 • Arbeidsomstandigheden: werk en welzijn
 • Communicatie: diversiteitsvisie, interne en externe communicatie

Deelnemers worden na inschrijving gevraagd om aan te geven welke van deze HR settings hen interesseren om op te werken en wie dat wenst kan ook al dan niet anoniem op voorhand eigen cases (zoals een vacaturetekst, een gebeurtenis op het werk, evaluatieprocedures, een vraag van een medewerker) of vragen insturen. We gebruiken deze en andere cases als denkoefening om in kleine groepjes de informatie uit de workshop van de voormiddag in de praktijk te brengen en om te leren uit elkaars ervaringen en aanpak.

Praktische informatie

Sprekers

 • Dr. Loes Meeussen is docent Toegepaste Psychologie aan Thomas More en onderzoeker aan het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie, KU Leuven. Ze doceert crossculturele psychologie, diversiteit en sociale psychologie. Haar onderzoek focust op sociaal-psychologische processen van ongelijkheid: Hoe gaan mensen om met stereotypen die over hun groep of andere groepen bestaan? En wat kenmerkt inclusieve contexten waarin iedereen optimaal kan functioneren? Als oprichter van Inkludo doet ze lezingen, workshops en consultancy rond diversiteit en inclusie, waar ze wetenschappelijke inzichten naar een breed publiek communiceert en vertaalt in handvaten voor de praktijk. Als lid van de Jonge Academie werkt ze samen met andere geëngageerde wetenschappers en kunstenaars rond de thema’s wetenschap, maatschappij, kunst en beleid.
 • Parisa Kashani is docent aan het Graduaat HR Support aan Thomas More. Ze is haar carrière gestart als Consulent werving en Selectie en ging daarna aan de slag bij IKEA België als HR Business Partner met specialisaties in change management, diversiteitsmanagement, rekrutering en selectie. Intussen werkt al geruime tijd als docent waar ze de HR-professionals van de toekomst klaarstoomt voor Diversiteit en Inclusie op de werkvloer. Ze geeft alle tools en inzichten mee aan de studenten om het divers-sensitief denken en handelen vanaf dag één in te zetten op de werkvloer, startend bij hun eerste stage-ervaring.

Doelgroep

 • Professionals die hands-on aan de slag willen met inclusieve organisatiepraktijken, zoals HR-professionals, leidinggevenden, communicatiemedewerkers, welzijnsmedewerkers,…

Praktisch

 • Type vorming | workshop divers-sensitief denken en werken + netwerklunch + verdiepende praktijkoefeningen met concrete tools
 • Datum | do. 25 april 2024
 • Uur | 10u00 – 16u00
 • Groepsgrootte | min. 8 - max. 20
 • Prijs | € 120
 • Inschrijven | Je kan online inschrijven tot do. 18 april 2024.

 

Datum en tijd

donderdag 25 april 2024
10:00 ⇾ 16:00

Einde inschrijvingen: donderdag 18 april 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: donderdag 11 april 2024 (23:59)

Programma

Prijs

Deelnemer: 120,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

Organisator

Thomas More Hogeschool

Thomas More Hogeschool

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

More Hogeschool Campus Sanderus

More Hogeschool Campus Sanderus

Campus Sanderus

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be