‘Is ergonomisch advies nog een geldige interventie in de behandeling van lage rugklachten?'
De huidige wetenschappelijke evidentie levert onze nieuwe verklaringen voor chronische lage rug pijn. Deze nieuwe inzichten bieden ons een biopsychosociale verklaring, in de plaats van de klassieke verklaring gericht op weefselschade.
Toch blijft functionele therapie bij lage rugklachten vaak gericht op het vermijden van potentiële weefselschade en te weinig op progressieve opbouw richting normaal bewegen en handelen. De kritiek dat ergonomisch advies een oorzaak is van bewegingsangst, klinkt bijgevolg luider en luider.
Deze cursus erkent dat rugklachten holistisch moeten worden aangepakt. We bieden een theoretisch kader en praktische handvatten aan om te komen tot relevante functionele therapie gericht op optimale participatie (life & work). Ook geven we extra aandacht voor de moeilijkheden rond werkhervatting. Een maatschappelijk thema, dat steeds relevanter wordt.
Op het einde van deze cursus zal je een zicht hebben op de aard van aanhoudende rugklachten en kan je hiervoor relevante interventies en adviezen formuleren.
Deze cursus omvat:
- Een praktische inleiding tot hedendaagse pijntheorie
- Het theoretisch kader van het Mature-Organism-Model (Louis Gifford)
- Een kritische kijk op de meest voorkomende functionele interventies bij lage rugklachten, bv. tiltechniek, slaaphouding, …
- Tips en tricks omtrent psycho-educatie en communicatie
- Return to work, een stappenplan om te komen tot werkhervatting en een overzicht op de hindernissen hierin
- Praktijkoefeningen met een duidelijke link naar het dagelijks leven, sport en werk
Lesgever
Karel Vanoppen