Welke lesmethode of handboek ondersteunt het beste een evidence-informed didactiek? Hoe ontwikkel je zelf krachtige leermiddelen? En hoe gebruik je ze op een manier die het leren effectief ondersteunt?
Leermiddelen kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van onderwijs, maar vaak worden keuzes gebaseerd op losse meningen, persoonlijke ervaringen of zelfs de vormgeving van een methode. Onderzoek naar de kwaliteit van leermiddelen is schaars, en een duidelijke leidraad ontbreekt in Vlaanderen en Nederland.
In deze vorming ontdek je een evidence-informed kwaliteitskader, ontwikkeld binnen het onderzoeksproject ‘Wijze lessen voor het ontwikkelen, kiezen en gebruiken van leermiddelen in het leerplichtonderwijs’. Dit kader, opgebouwd rond 14 heldere criteria en gelinkt aan de bouwstenen uit Wijze Lessen, helpt je om geïnformeerde keuzes te maken en om zelf didactisch krachtige leermiddelen te ontwerpen. Je past de inzichten meteen toe op een leermiddel naar keuze en krijgt concrete tools om bestaande materialen kritisch te evalueren of om zelf mee aan de slag te gaan. Je krijgt ook praktische tips over onder andere rechtenvrije afbeeldingen, open educational resources en het gebruik van AI-tools om krachtige leermiddelen te ontwikkelen.
Spreker: Mitte Schroeven