Goed onderwijs begint bij een sterke didactiek en dat geldt ook voor de kleuterschool. Uit onderzoek blijkt dat de principes uit 'Wijze Lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek' ook voor kleuters zeer krachtig zijn. Effectieve didactiek is geen rocket science, maar vraagt om kennis van effectieve strategieën en een consequente toepassing ervan.
Effectieve didactiek helpt om de kloof tussen kansarme en kansrijke kleuters te dichten en het groeipotentieel van alle kinderen te verhogen. Met deze didactische aanpak geef je elk kind de kans om zich optimaal te ontwikkelen.
De didactische principes zijn gebaseerd op bevindingen uit twee wetenschapsvelden, de cognitieve psychologie en lerareneffectiviteitsstudies, en zijn toepasbaar voor kleuters van verschillende leeftijden en met diverse achtergronden en voorkennis.
Tijdens deze vorming ontdek je hoe je als kleuterleerkracht met deze didactische principes een groot verschil kunt maken. Je leert hoe je voorkennis activeert gevolgd door een duidelijke instructie met voorbeelden, hoe je je activiteiten in de tijd spreidt en bovendien hoe je het weer ophaalt uit het geheugen. Kortom een effectieve duurzame vorming met uitgewerkte voorbeelden om je kleuters te laten groeien ongeacht hun startniveau.
Wat ga je leren?
- De werking en de cognitieve (over)belasting van het brein.
- Bouwsteen 1 activeren van voorkennis: wat is relevante voorkennis?
- Bouwsteen 2 geef duidelijke, gestructureerde en uitdagende instructie: een lesverloop volgens het GRRIM-model, controle van begrip, …
- Bouwsteen 8 spreid oefening met leerstof over de tijd: korte oefenmomenten spreiden in de tijd om dit in je lange termijngeheugen vast te zetten.
- Bouwsteen 10 gebruik toetsing als leer- en oefenstrategie: informatie ophalen uit het lange termijn om je geheugen te versterken je de leerstof beter én langer kan onthouden.
Spreker: Les van Genegen