Dementie is een progressieve aandoening die gepaard gaat met geheugenproblemen, veranderde informatieverwerking, verminderde emotieregulatie, communicatieproblemen en gedragsveranderingen. In woonzorgcentra vertoont bijna 9 op 10 bewoners met milde of matige dementie gedrags- en gemoedsveranderingen, en bijna 8 op 10 gebruikt psychotrope medicatie. Is deze medicatie altijd noodzakelijk? Behoeftengebaseerde zorg focust op de beleving van de persoon met dementie en streeft naar een zo normaal mogelijke leefomgeving.
Deze studiedag start met een theoretische inleiding in de principes van behoeftengebaseerde zorg, gebaseerd op het behoeftenkader van Nolan. We behandelen de NeuroPsychiatric Inventory (NPI), het belang van identiteit en levensverhalen en bieden praktische kapstokken voor preventie en alternatieve communicatie.
Deze vorming is ideaal voor logopedisten op zoek naar nieuwe manieren om met mensen met dementie te communiceren. We leggen de nadruk interprofessionele samenwerking en het waarderen van ieders levensverhaal.
Sprekers:
- Kelly Strijbos, logopedist woonzorghuis
- An De Vlieger, zorgkundige woonzorghuis
- Hilde Lahaye, psycholoog, docent en onderzoeker Odisee
Doelgroep:
Logopedisten. Andere zorgverleners voor personen met dementie zijn ook welkom.
Praktische informatie:
Maximale groepsgrootte: 20