Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'. De opmaak en aangifte van het dossier moet gebeuren door een erkend EPB-verslaggever.
Wie wil optreden als verslaggever moet, naast het examen, een opleiding volgen aan een door het VEKA erkende opleidingsinstelling. Thomas More is erkend door het VEKA. Na het volgen van de opleiding en slagen voor een geïntegreerde proef wordt een getuigschrift verschaft dat toegang geeft tot het examen (op 21/05 van 8u30-12u30).
Duur en inhoud
De totale cursusduur bedraagt 96 contacturen (12 lesdagen van 8u30-17u30): 15/01, 22/01, 29/01, 05/02, 12/02, 26/02, 05/03, 12/03, 19/03, 26/03, 02/04, 23/04) aangevuld met een vrijblijvende feedback- en vragensessie (30/04).
De opleiding handelt over alle aspecten en deelaspecten van de EPB-regelgeving: bouwschil, verwarming, ventilatie, uw taak als EPB-verslaggever,...
- EPB-regelgeving en EPB-eisen in Vlaanderen
- EPB-berekeningsmethodiek
- Gebouwen: geometrische kenmerken, bouwtechnieken en bouwfasering
- Netto-energiebehoefte van een gebouw: warmteverliezen en -winsten
- Technische installaties
- Hygiënische ventilatie
- EPB-meetcodes, software en toepassingen, technische fiches en certificaten
- Interpretatie van de resultaten en communicatie binnen een bouwteam
- Geïntegreerde proef
Docenten
De lessen worden gegeven door Thomas De Feyter..
Thomas De Feyter is docent Energietechnologie bij Thomas More en ook actief als EPB-expert. Fabrikanten, installatiebedrijven, architecten en ook EPB-verslaggevers raadplegen Thomas voor zijn EPB-expertise. Thomas weet zijn passie voor energie, technieken en de EPB-wetgeving inspirerend over te brengen.
Examen EPB-verslaggever
Verloop, inhoud examen en examenreglement