Inhoud
Taal leren doen we door in interactie te treden. Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van spelletjes om leerlingen te stimuleren in hun taalontwikkeling? Met taalspelletjes vinden leerlingen, zelfs de zwakste of de minst taalvaardige, het leuk en fijn om aan het woord te komen en meer taal te ontdekken en te leren.
De vorming start met een korte inleiding over hoe speelse taalactiviteiten inzetten om de taalvaardigheid van taalzwakke en anderstalige leerlingen te stimuleren. Hoe speelse werkvormen inzetten in je klas om leuk te differentiëren?
Interactief verkennen we dan in groepjes verschillende speeltafels met de taalspelletjes uit de collectie van docAtlas. We spelen met klassieke gezelschapsspelletjes zoals ganzenborden, memory ’s.... Wij proberen ook babbelspelen, zelf aangepaste draaispelen, verhalendobbelstenen op maat, beeldmateriaal, drama, liedjes en andere speelse werkvormen uit.
De klassieke vaardigheden luisteren, spreken, lezen en schrijven en woordenschatverwerving komen bij onze verkenning duidelijk aan bod.
We maken een keuze van concrete spelletjes voor de eigen (klas)praktijk.
Doelgroep
Leerkrachten secundair en volwassenenonderwijs.
Spreker
Marie-Claude Gevaert is expert in onderwijs aan anderstalige leerlingen en educatieve materialen.