Inhoud
Wil je kinderen alle kansen bieden op een goede leesontwikkeling, is een vroeg aanbod rond klankbewustzijn, klanken en letters in een kennis- en taalrijke context onmisbaar.
Deze sessie start vanuit basisprincipes voor je aanpak rond klankbewustzijn en letterkennis. De inzichten zijn gebaseerd op toonaangevende reviews (www.lesinlezen.be), vertaald naar concrete adviezen en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. De adviezen zijn gebundeld op de website Fit voor lezen (fit-voor-lezen.thomasmore.be) en verwerkt in het traject ELODIE (elodie.vlaanderen). Na een interactieve sessie met inzichten, adviezen en praktijktips kan je zelf aan de slag.
Je weet na deze sessie:
- waarom fonemisch bewustzijn en letterkennis ertoe doen
- waarom het belangrijk is om altijd de koppeling te maken tussen gesproken en geschreven taal
- hoe je deze vaardigheden stapsgewijs stimuleert in een betekenisvol, kennisrijk en samenhangend aanbod (ankergericht werken)
- hoe dit aanbod kan aansluiten bij de eigenheid van jonge kinderen
- hoe je je basisaanpak zo ontwikkelt dat die effectief is voor alle kinderen maar ook rekening houdt met risicolezers, kinderen die een andere thuistaal spreken en het Nederlands leren
- welke werkvormen je kan inzetten om beter te differentiëren, ondersteuning en uitdaging te bieden waar nodig
- hoe je kinderen hierbij kan laten leren van en met elkaar
Doelgroep
Kleuterleerkrachten en leerkrachten 1ste leerjaar, zorgleerkrachten, studenten lerarenopleiding.
Spreker
Astrid Geudens
Dr. Astrid Geudens is als onderzoeker taal- en leesdidactiek verbonden aan het Expertisecentrum Zorg en Welzijn van Thomas More. Met haar onderzoek wil ze inzicht geven in factoren die de leesontwikkeling beïnvloeden en bijdragen aan effectief en stimulerend (voorbereidend) taal- en leesonderwijs voor elk kind. Gebeten door de vraag hoe inzichten uit onderzoek en werkveld elkaar kunnen versterken, gaat ze daarnaast de uitdaging aan om als wetenschappelijk adviseur mee te werken aan methodieken en methodes voor voorbereidend en aanvankelijk lezen.