Het International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) is een internationale standaard die helpt om voeding en dranken veilig aan te passen voor mensen met slikproblemen.
In de voormiddag bespreekt Katja Batens de wetenschappelijke basis en het belang van gestandaardiseerde diëten voor mensen met slikproblemen. Ze verkent samen met jou hoe IDDSI succesvol kan worden geïmplementeerd in een zorginstelling en welke factoren en obstakels hierbij een rol spelen. Je krijgt verschillende voorbeelden uit UZ Gent en andere zorginstellingen te zien.
In de namiddag geeft Manon Langeraert praktische tips over het aanpassen van voeding volgens IDDSI en het begeleiden van mensen met slikproblemen. Ze demonstreert welke producten en materialen geschikt zijn en hoe je een IDDSI-maaltijd mooi en smaakvol presenteert. Je past dit toe door zelf een IDDSI-maaltijd te bereiden.
Aan het einde van de studiedag deel en proef je elkaars creaties en leer je van elkaars ervaringen. Je gaat naar huis met de kennis en tools om IDDSI in je eigen zorginstelling toe te passen.
Sprekers:
- Katja Batens, logopedist UZ Gent
- Manon Langeraert, logopedist privépraktijk, oprichter Treat Your Eat
- Bjorn Bruyneel, orthopedagoog, medewerker Treat Your Eat
Doelgroep:
Logopedisten. Andere zorgverleners voor personen met slikproblemen zijn ook welkom.
Praktische informatie:
Maximale groepsgrootte: 20