Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Diversiteit & inclusie in organisaties | Workshop met verdiepende praktijkoefeningen

08-05-2025
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

Onze samenleving is divers: mensen verschillen van elkaar in leeftijd, gender, religie, geaardheid, sociale en culturele achtergrond en zo veel meer. Deze diversiteit is ook belangrijk voor organisaties, want ze weerspiegelt zich (in meer of mindere mate) onder collega’s op de werkvloer en in mogelijk cliënteel. Maar hoe ga je als organisatie het beste om met diversiteit?

 

Tijdens deze workshop brengen we een overzicht van wetenschappelijke evidentie en werkkaders rond diversiteit en inclusie in organisaties, gecombineerd met praktijkoefeningen en concrete handvaten.

Tijdens deze vorming  gaan we in op verschillende vragen:

 

Wat is diversiteit en welke invloed heeft het op een organisatie?

Bij de term diversiteit denkt men al snel aan culturele of religieuze verschillen, maar diversiteit gaat om veel meer. We bespreken verschillende zichtbare en onzichtbare diversiteitsdimensies, de kruispunten ertussen en de uitdagingen én mogelijkheden die diversiteit aan organisaties biedt.

 

Hoe als organisatie omgaan met diversiteit?

We bieden een divers-sensitief kader voor het creëren van een inclusieve organisatiecultuur waarin elke werknemer optimaal kan functioneren. We maken je vertrouwd met begrippen zoals inclusie, stereotypen, onbewuste vooroordelen, bias interrupters, gelijkheid versus gelijkwaardigheid, deficiet denken, de minderheidstaks, positieve feedback bias en diversity decoupling. We houden een spiegel voor om te ontdekken door welke bril jij kijkt en geven de basisprocessen van verbindende communicatie om aan de slag te gaan in een diverse werkomgeving. Ook bespreken we verschillende best practices om structurele ongelijkheid uit bedrijfsprocessen te halen en inclusie te bevorderen en we gaan in op een aantal belangrijke aandachtspunten daarbij. 

 

Bij de verdiepende praktijkoefeningen gaan we interactief aan de slag met reële situaties omtrent diversiteit en inclusie die zich kunnen voordoen op de werkvloer: hoe ga je in gesprek over diversiteitsvragen, welke redelijke aanpassingen zijn mogelijk en hoe vertaal je dat dan naar een breder structureel beleid?

 

Deelnemers die dat wensen kunnen ook al dan niet anoniem op voorhand eigen cases (zoals een vacaturetekst, een gebeurtenis op het werk, evaluatieprocedures, een vraag van een medewerker) of vragen insturen.

 

Er wordt lunch voorzien. Tijdens deze lunch kunnen deelnemers onderling contacten leggen en zo kennismaken met andere geïnteresseerden en organisaties bezig met diversiteit en inclusie en ervaringen op dit thema uitwisselen.

 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

Docenten

  • Dr. Loes Meeussen is docent Toegepaste Psychologie aan Thomas More en onderzoeker aan het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie, KU Leuven. Ze doceert crossculturele psychologie, diversiteit en sociale psychologie. Haar onderzoek focust op sociaal-psychologische processen van ongelijkheid: Hoe gaan mensen om met stereotypen die over hun groep of andere groepen bestaan? En wat kenmerkt inclusieve contexten waarin iedereen optimaal kan functioneren? Als oprichter van Inkludo doet ze lezingen, workshops en consultancy rond diversiteit en inclusie, waar ze wetenschappelijke inzichten naar een breed publiek communiceert en vertaalt in handvaten voor de praktijk. Als lid van de Jonge Academie werkt ze samen met andere geëngageerde wetenschappers en kunstenaars rond de thema’s wetenschap, maatschappij, kunst en beleid.
  • Parisa Kashani is docent aan het Graduaat HR Support aan Thomas More. Ze is haar carrière gestart als Consulent werving en Selectie en ging daarna aan de slag bij IKEA België als HR Business Partner met specialisaties in change management, diversiteitsmanagement, rekrutering en selectie. Intussen werkt al geruime tijd als docent waar ze de HR-professionals van de toekomst klaarstoomt voor Diversiteit en Inclusie op de werkvloer. Ze geeft alle tools en inzichten mee aan de studenten om het divers-sensitief denken en handelen vanaf dag één in te zetten op de werkvloer, startend bij hun eerste stage-ervaring.

 

Doelgroep

Professionals die hands-on aan de slag willen met inclusieve organisatiepraktijken, zoals HR-professionals, leidinggevenden, communicatiemedewerkers, welzijnsmedewerkers,…

 

Datum & prijs

Datum | donderdag 8 mei 2025

Uur | 09u30 – 16u30

Groepsgrootte | min. 8 - max. 20

Prijs | € 120

 

KMO-portefeuille kan ingezet worden als de opleiding rechtstreeks gevolg heeft op de algemene werking van de KMO op vlak van personeelsbeleid, bv. door HR-verantwoordelijke of zaakvoerder die weegt op het personeelsbeleid binnen de onderneming. Het erkenningsnummer van Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw is DV.O103535. Voor een subsidieaanvraag en al je gerelateerde vragen kan je terecht bij www.vlaio.be.

 

Datum en tijd

donderdag 08 mei 2025
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: donderdag 01 mei 2025 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: donderdag 24 april 2025 (23:59)

Programma

Prijs

Deelnemer: 120,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

Organisator

Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

vc.toegepastepsychologie@thomasmore.be

Contactpersoon

Elsje Goris

Elsje Goris

+ 32 34 32 19 09

elsje.goris@thomasmore.be
Stieven Rottier

Stieven Rottier

+32 34 32 19 32

stieven.rottier@thomasmore.be