Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Loopbaancoaching | 6-daagse training

19-02-2024
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

Over wat gaat het?

 

Het is al even duidelijk dat we helemaal anders moeten kijken naar loopbanen,  dan onze (groot)ouders deden. Organisaties gaan op zoek naar antwoorden op het vlak van langer werken, toenemend langdurig ziekteverzuim, binden van talenten, levenslang leren stimuleren, enz... .

 

Een essentieel onderdeel is hierbij dat we medewerkers leren hoe aan het stuur te staan van hun eigen loopbaan, waarbij  begeleiding zowel intern vanuit de organisatie kan komen in je rol als HR of leidinggevende, als extern vanuit een loopbaancoach. 

 

Welke rol je ook opneemt hierin, deze opleiding geeft je de nodige inzichten en vaardigheden mee die je toelaten een loopbaancoaching kwalitatief te doorlopen. Je leert coachingvaardigheden en -instrumenten op maat in te zetten bij het coachen i.h.k.v. loopbaanthema’s, waarbij werkgeluk , optimale inzetbaarheid en zichtbaar maken van eigen loopbaancriteria, een leidende rol spelen.

 

Waarden, talenten en daarmee samenhangend overtuigingen, spelen (vaak onbewust) een grote rol in keuzes die we maken, handelingen die we stellen, situaties die ons aantrekken of afstoten. De focus van loopbaancoaching ligt dan ook op het zichtbaar maken van die innerlijke overtuigingen en waardenkeuzes, op het verkennen van voor- en nadelen ervan en op het bewust installeren van nieuwe keuzes voor bepaalde overtuigingen en waarden. Met daarnaast steeds oog voor de talenten die mensen in hun kracht zetten.

 

Loopbaancoach worden?

 

Je wil in je eigen praktijk, binnen je bedrijf of in een specifieke context aan de slag met loopbaanvraagstukken en/of je bent op zoek naar een uitbreiding van je toolbox om je daarbij concreet op weg te helpen?

 

Wil jij aan de slag met een ruim kader dat jou een stevige houvast biedt binnen dit domein? Wil jij een structuur krijgen waar je op kan vertrouwen met daarbinnen de vrijheid om flexibel de gebruikte methodieken af te stemmen op je coachee? Dan is deze opleiding tot loopbaancoach voor jou op maat gemaakt.

 

Onze wetenschappelijk onderbouwde methodieken en ervaringsgerichte oefeningen stellen jou als coach in staat om op korte termijn tot concrete resultaten te komen met jouw coachee.

 

Wil je als externe loopbaancoach je klanten gebruik laten maken van VDAB loopbaancheques voor het volgen van loopbaanbegeleiding dan dien je je ofwel aan te sluiten bij een erkend loopbaancentrum ofwel behaal je zelf een mandaat voor een eigen loopbaancentrum. Alle info over het indienen van je aanvraagdossier vind je op https://extranet.vdab.be/themas/loopbaanbegeleiding.

 

UPDATE (09/01/2024) – bovenstaande alinea is verouderdere informatie aangezien een nieuwe maatregel over een wijziging in de kwalificaties voor loopbaanbegeleiders op 01/01/2024 is ingegaan. De Vlaamse Regering keurde een wetsvoorstel goed dat de voorwaarden om te werken als loopbaanbegeleider en loopbaancentrum sterk verandert: elke professional die binnen het kader van loopbaancheques als loopbaanbegeleider werkt of gaat werken, moet in de toekomst een beroepskwalificatie kunnen voorleggen. Deze opleiding is nog niet erkend als opleiding voor Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider. Deze beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider moet aangevraagd worden via een nieuwe wettelijke procedure, zie VDAB-infowebsite.

 

Zie voor meer informatie; https://extranet.vdab.be/loopbaanbegeleiding/beroepskwalificatie-loopbaanbegeleider#beroepskwalificatie-behalen

 

Hoe gaan we te werk?

 

We gaan voor maximale toepassing, en vullen onze contactmomenten in met concrete handvaten en  oefeningen, het worden dus echte werksessies. 

 

Daarnaast zullen ook thuisopdrachten je kennis en vaardigheden verder uitbreiden en je ook toelaten om zowel in de rol van coachee als loopbaancoach te stappen.

 

Feedback en reflectie staan daarbij centraal, waardoor je ook je eigen "kleur" als coach leert (her)kennen.

 

Wat staat er op het programma?

 

Na een  introductie rond het kader van erkenning tot loopbaancoach en het gebruik van loopbaancheques, duiken we in de verschillende bouwstenen van een loopbaantraject:

 

  • Hoe ziet een loopbaantraject eruit en hoe krijgen we loopbaanvraag helder.
  • Hoe talenten en krachtbronnen in kaart te brengen van de coachee door te kijken vanuit de bril van de “growth mindset” en zo de weg vrij te maken naar gewenste groei.
  • Waarden ontdekken die aan de grond liggen van stilstand in bepaalde situaties, of net als motor van vooruitgang kunnen ingezet worden.
  • Overtuigingen ontmaskeren die ontwikkeling van vooropgestelde doelen hinderen.
  • Aangeleerde patronen herkennen en hun rol in stilstand benoemen.
  • emoties en weerstand te (h)erkennen en te verwelkomen als belangrijke boodschappers in het coachgesprek
  • Een actieplan (ontwikkelings- en begeleidingsplan) opstellen en opvolgen.

 

De gehanteerde oefeningen zijn hierbij een middel en geenszins een doel op zich van de loopbaancoaching.

 

Geeft deze vorming je nog meer zin in opleiding voor het verbreden van je blik op welzijn in een organisatie?

Dan verwijzen we je graag naar ons nieuw postgraduaat Werk en Welzijn.

 

 

 

Praktische informatie

 

Locatie

Thomas More | Campus Sanderus, Molenstraat 8, 2018 Antwerpen.

 

Trainer

Wendy Van Tongerloo, docent Arbeids- en Organisatiepsychologie, Freelance HR Consultant. Meer dan 20 jaar ervaring binnen HR, met een hart voor ontwikkelen van studenten en werknemers. Bijzondere passie voor de volgende domeinen: talentontwikkeling, (loopbaan)coaching, voeren van HR gesprekken, ontwikkeling en geven van opleidingen, …

 

Doelgroep

  • Iedereen die in een eigen praktijk, binnen een organisatie of in een specifieke context aan de slag wil met loopbaanvraagstukken.
  • Basis gespreks- en coachvaardigheden zijn wenselijk. Wil je zo veel mogelijk leren uit deze verdiepende opleiding, ga je best al ervaring hebben in coaching of begeleiding. Indien dit nog niet het geval is, heb je bij voorkeur een basistraining coaching gevolgd. Twijfel je hierover, mag je steeds de docent Wendy Van Tongerloo contacteren via Wendy.Vantongerloo@thomasmore.be.

 

Data & prijs  

  • Data | 19 februari, 4 maart, 18 maart, 15 april, 29 april en 13 mei 2024 (telkens maandagen)
  • Uur | telkens van 09u30 tot 16u30 
  • Prijs | € 960 (incl. broodjeslunch) 
  • Groepsgrootte | max. 12
  • Inschrijven | Je kan online inschrijven tot 12 februari 2024

 

 

KMO-portefeuille kan ingezet worden als de opleiding rechtstreeks gevolg heeft op de algemene werking van de KMO op vlak van personeelsbeleid, bv. door HR-verantwoordelijke of zaakvoerder die weegt op het personeelsbeleid binnen de onderneming. Het erkenningsnummer van Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw is DV.O103535. Voor een subsidieaanvraag en al je gerelateerde vragen kan je terecht bij www.vlaio.be.

 

Kno-Portefeuille

 

 

 

Datum en tijd

maandag 19 februari 2024
09:30 ⇾ 16:30

maandag 04 maart 2024
09:30 ⇾ 16:30

maandag 18 maart 2024
09:30 ⇾ 16:30

maandag 15 april 2024
09:30 ⇾ 16:30

maandag 29 april 2024
09:30 ⇾ 16:30

maandag 13 mei 2024
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: donderdag 01 februari 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: maandag 05 februari 2024 (23:59)

Programma

Prijs

Deelnemer: 960,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

Organisator

Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

+32 3 241 08 29

vc.toegepastepsychologie@thomasmore.be

Contactpersoon

Elsje Goris

Elsje Goris

Coördinator Vormingscentrum TP

+32 34 32 19 09

elsje.goris@thomasmore.be
Stieven Rottier

Stieven Rottier

Medewerker Vormingscentrum TP

+32 34 32 40 40

stieven.rottier@thomasmore.be