Onderwijs en Leren

Help, waarom schrijven mijn leerlingen zo lelijk?

23-10-2024

Het handschrift is nog steeds een belangrijke leervoorwaarde. Zo draagt schrijven met de hand bij aan het leren lezen en spellen. Ook helpt het maken van aantekeningen bij het onthouden van de lesstof. Wat je schrijft, beklijft! Helaas kampen veel leerlingen tegenwoordig met handschriftproblemen waardoor zij belemmerd worden in hun schoolse ontwikkeling.

 

Om iedere leerling een functioneel handschrift aan te leren zijn instructie, oefening en feedback essentieel. Op woensdag 23 oktober zal Freek Turlings vertellen over hoe je kleuters effectief kunt voorbereiden op het handschrift, hoe je de handschriftvaardigheid succesvol kunt aanleren en hoe je ervoor zorgt dat bovenbouwleerlingen hun handschriftprestaties blijven verbeteren (of in ieder geval niet terugzakken). Onderwerpen die aan de orde komen, zijn: Hebben methodes als Schrijfdans zin? Wat kun je leerlingen vertellen over de vormgeving van het westerse schrift? En, wat is het effect van het toestaan van een persoonlijk handschrift? Na deze lezing heb je nieuwe inzichten opgedaan waarmee je het handschriftcurriculum in de school onderbouwd kunt verbeteren.

 

Spreker: Freek Turlings

Freek Turlings is opgeleid als leerkracht en curriculumontwikkelaar en specialiseerde zich in de didactiek van het handschrift. Hij is auteur van het boek Effectief handschriftonderwijs op de basisschool en docent Handschriftdidactiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (NL). Daarnaast werkt hij als methodeontwikkelaar voor het Nederlands Mathematisch Instituut.

Doelgroep

Leraren basisonderwijs

Opmerkingen

online

Datum en tijd

woensdag 23 oktober 2024
14:30 ⇾ 15:30

Einde inschrijvingen: woensdag 23 oktober 2024 (12:00)
Annulatie mogelijk tot: dinsdag 22 oktober 2024 (23:59)

Prijs

Deelnemer: 15,00 EUR

Personeel Thomas More: 0,00 EUR

Student Thomas More: 0,00 EUR

Organisator

Expertisecentrum Onderwijs en Leren

Expertisecentrum Onderwijs en Leren

excel@thomasmore.be

Contactpersoon