Nog nooit heb ik geleerd over mijn witte cultuur. Mijn cultuur was zoals het water in een bokaal van een goudvis. Het was er. Ik was er me niet van bewust. Pas op het moment dat ik het water begon te zien, veranderde er van alles en werd de kleur van het water zichtbaar. Ik kan het niet meer niet-zien.
Dit is een workshop waarin we moeilijke gesprekken hebben onder witte mensen, met als doel ons bewuster te worden van ons witte perspectief. De start ligt bij mezelf: wie ben ik en hoe is mijn (witte) identiteit ontwikkeld? Waar ligt de norm in de samenleving waarin ik opgroeide? De samenleving waarin ik vandaag leef. En waar ligt het moreel gezag of de macht?
Het is tijd dat ik een gesprek aanga met andere witte mensen en we samen ontdekken wat het betekent om wit te zijn. Hoe en wanneer werd ik me bewust van dit thema? Wat betekent racisme en wat houdt dit voor mij in? Met welke stereotypen loop ik rond? Hoe komt mijn lage weerstand bij raciale thema’s naar boven? We gaan aan de slag met een aantal termen rond witheid, waar staan ze voor en hoe beïnvloeden ze mij?
Het zullen uitdagende gesprekken zijn, maar ‘als er geen wrijving (struggle) is, dan zal er ook geen vooruitgang zijn’, profetische woorden van Frederick Douglass in 1857.
En als we ons vanuit een oncomfortabele positie bewust zijn van dit witte perspectief, kunnen we dan misschien zelfs een bondgenootschap aangaan met iemand van kleur? En hoe doen we dat dan?
PRAKTISCHE INFORMATIE
Docent: Meike Vroom, een witte vrouw, psychologisch consulent/solution focused & transcultureel psychotherapeut en docent diversiteit binnen Toegepaste Psychologie aan Thomas More.
Doelgroep: voor iedere (witte) mens die geïnteresseerd is na het lezen van bovenstaande.
Prijs & uur:
- Type vorming | interactieve workshop
- Datum | donderdag 20 maart 2025
- Uur | 09u30 - 16u30
- Groepsgrootte | max. 16
- Prijs | € 120
- Inschrijven | Je kan online inschrijven tot donderdag 13 maart 2025.
KMO-portefeuille kan ingezet worden als de opleiding rechtstreeks gevolg heeft op de algemene werking van de KMO op vlak van personeelsbeleid, bv. door HR-verantwoordelijke of zaakvoerder die weegt op het personeelsbeleid binnen de onderneming. Het erkenningsnummer van Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw is DV.O103535. Voor een subsidieaanvraag en al je gerelateerde vragen kan je terecht bij www.vlaio.be