Ben je een startende werfleider in een bouwbedrijf en wil je doorgroeien in die functie? Dan is het coachingstraject van ons vormingscentrum verbonden aan de bacheloropleiding in de Bouw op campus Geel ideaal voor jou! Dit traject van 9 dagen biedt je alle nodige tools om je nieuwe rol met vertrouwen te vervullen. Elke module wordt gegeven door experts en is gericht op praktijkgerichte thema’s zoals veiligheid, werforganisatie, uitvoeringstechnieken, onderhandelingen, planning en leiderschap. Bovendien krijg je naast theorie ook de kans om je eigen cases te bespreken tijdens intervisiemomenten, begeleid door een coach. Dit traject biedt niet alleen verdieping in essentiële technische kennis, maar versterkt ook je leiderschapsvaardigheden en communicatie. De hele opleiding is samen met EmBuild ontwikkeld om zo de professionaliteit in de bouwwereld te verhogen.
Praktisch:
De opleiding is zo opgebouwd dat je steeds 1 dag les krijgt van een vakexpert in een bepaalde module. Je kan die kennis in de daaropvolgende weken in de praktijk inoefenen aan de hand van een case. Nadien volgt er een halve dag coaching/intervisie waarin je extra vragen kan stellen, successen kan delen en zaken waar je tegenaan gelopen bent kan bespreken. Op deze terugkomsessies zal Davy Stroobants steeds jouw mentor en coach zijn.
Overzicht van de 6 focus-thema’s:
Module 1: Veiligheid
Wij als professionals in de bouw nemen veiligheid als prioriteit. We herkennen gevaren en bekijken voor wie ze een risico kunnen inhouden. We denken hierbij niet enkel aan onszelf maar ook aan alle bouwpartners gedurende alle fases. Eenmaal de risico's in kaart gebracht zijn nemen we adequate preventiemaatregelen.
Volgende onderwerpen komen aan bod:
- Risicoanalyse
- Regelgeving
- Last Minute Risicoanalyse (vb. besloten ruimte, vuurvergunning)
- Praktijksituaties hoe niet en hoe wel.
Vakexpert: Rob Mertens
Workshop woensdag 08/01/2025 8u30 – 17u30
Terugkommoment woensdag 29/01/2025 8u30 – 12u30
Module 2: Werforganisatie
Een werf organiseren is een hele karwei. Je arbeiders voeren het werk dan wel uit, hoe zorg jij ervoor dat ze dit in optimale omstandigheden kunnen doen? En met welke externe partijen en wetgeving moet je rekening houden? In deze sessie gaan we dieper in op alle aspecten van werforganisatie, waarbij we zowel op de praktische als administratieve kant focussen:
- De werfopstart
- Werfinrichting
- Bouwkranen
- Interne en externe communicatie
- Registratie en sociale inspectie
- Vorderingen en verrekeningen
- De oplevering
Vakexpert: Berten Verbeelen
Workshop donderdag 13/02/2025 8u30 – 17u30
Terugkommoment donderdag 06/03/2025 8u30 – 12u30
Module 3: ‘Planning en Lean Management’
Een goede werf staat of valt met een goede planning. Het is dan ook het belangrijkste hulpmiddel dat je hebt om je werken te organiseren en te optimaliseren. Je zal stapsgewijs leren een goede planning op te bouwen:
- Takenlijst opstellen
- Duurtijden berekenen
- Optimaliseren van de planning
- De planning overzichtelijk en leesbaar maken
- Planningen voor externen toevoegen.
Daarnaast gaan we samen op zoek naar potentiële verbeteringen die je op de werf kan doorvoeren. Hiervoor passen we de technieken van Lean Management toe. Geen saaie theorie, maar wel praktische oplossingen die je meteen kan implementeren.
Vakexpert: Berten Verbeelen
Workshop donderdag 08/05/2025 8u30 – 16u00
Terugkommoment woensdag 22/05/2025 8u30 – 12u30
Module 4: ‘Ruwbouw & Afwerking’
Tijdens de sessie ‘Ruwbouw & Afwerking’ behandelen we, op technisch vlak, de ruwbouw- en afwerkingsfase van gebouwen. Hoe kunnen we als aannemer efficiënt ons gebouw realiseren? Waar zitten vaak de kritieke punten tijdens de uitvoering ? Is een alternatieve methode een goed idee? Lever je kwaliteit volgens de eisen van je klant ? We bekijken samen waar we je bouwproces kunnen verbeteren om fouten maximaal te vermijden.
Vakexpert: Koen Boeckx
Workshop woensdag 12/03/2025 8u30 – 17u30
Terugkommoment woensdag 26/03/2025 8u30 – 12u30
Module 5: ‘Financieel en onderhandelen’
Tijdens deze module leer je op een praktijkgerichte manier om te gaan met budgetten. Wat is het belang van een kostprijsberekening en hoe ga ik als werfleider toezicht houden op al deze kosten tijdens de uitvoering van een werk?
Volgende onderwerpen komen aan bod:
- Belang van een aanbestedingsdossier -> hoe ga je hiermee aan de slag op de werf.
- Prijsaanvragen bij leveranciers en onderaannemers -> waar moet je op letten.
- Hoe ziet mijn gedetailleerde kostprijsberekening eruit -> is deze correct en volledig?
- Wat is een nacalculatie en waarom stellen we die op -> financieel nazicht gedurende de werken.
- We gaan kijken wat de impact is van kredieten op onze kostprijs en hoe gaan we daarmee om in tijden van fluctuerende rentes;
- Wat zijn faalkosten en hoe hou ik die in de hand op mijn werf.
Vakexpert: Peter Van Genechten
Workshop donderdag 03/04/2025 8u30 – 17u30
Terugkommoment donderdag 24/04/2025 8u30 – 12u30
Module 6: ‘leiderschap en communicatie’
In de sessie rond leiderschap en communicatie gaan we aan de slag met technieken die je als werfleider kunnen helpen om je ploeg van arbeiders aan te sturen en te communiceren met verschillende bouwpartners (bouwheer, leveranciers, projectleider, …).
Volgende items komen daarbij aan bod:
- MBTI-profiel: wie ben jij?
- Hoe kan je je ploeg effectief motiveren.
- Hoe geef je iemand feedback die impact heeft.
- Hoe krijg je een idee succesvol verkocht aan iemand anders.
Vakexpert: Inge Van Genechten
Workshop woensdag 28/05/2025 8u30 – 17u30
Terugkommoment woensdag 18/06/2025 8u30 – 12u30