Vormingscentrum ICT en Technologie

Inventor

14-03-2025
Campus Geel - Kleinhoefstraat 4 - 2440 Geel

Inventor is een populair 3D-programma van AutoDesk. Aan de hand van technische tekeningen kan je met Inventor producten /onderdelen ontwerpen en visualiseren, klaar voor productie. Het wordt dan ook vaak ingezet door productontwikkelaars, ingenieurs, designers, ontwerpers, ontwikkelaars, technisch tekenaars,… De software lijkt op AutoCAD, maar het is met Inventor mogelijk een (3D-)ontwerp te maken en daarbij verschillende parameters open te laten. Die kunnen nadien worden ingesteld en veranderd. 

 

Parts & Assembly

Inventor is gebaseerd op parametrische modelleringstechnieken. Je begint met het ontwerpen van 3D-onderdelen - Parts. Deze onderdelen kunnen in een samenstelling - Assembly - worden gecombineerd. De afmetingen bepalen de maat van het getekende object. Als de afmetingen worden veranderd, zal de tekening na een automatisch update aangepast worden aan de nieuwe maten. Hierdoor kan de ontwerper tijdens het ontwerpproces snel aanpassingen doen, zowel in de Parts, de 2D-Drawings als in de Assembly.

 

Bovendien is Inventor erg compatibel met andere pakketten van AutoDesk (AutoCAD, Fusion 360...) en zijn er importmogelijkheden vanuit andere CAD-pakketten. 

 

Praktijkgerichte basisopleiding Inventor

Tijdens deze praktijkgerichte basisopleiding leer je o.a. de belangrijkste technieken voor het professioneel tekenen van een ontwerp. Het volledige programma vind je hieronder.

Michiel Moonen is je gedreven vakdocent. Vanuit zijn ervaring als docent van Thomas More en zijn vorige werkervaring is hij de geknipte lesgever.

 

Tijdens de opleiding Autodesk Inventor komen de volgende aspecten aan bod:

  • werkomgeving Inventor
  • digitaal schetsen in 2D en het plaatsen van constraints
  • van 2D schetsen tot 3D modelleren door middel van uitrekken, draaien, afschuiningen, spiegelen, patronen, parametrisatie,…
  • technische tekeningen maken met aanzichten, maataanduiding, doorsnede, detail, toleranties en ruwheden, vorm- en plaatstoleranties, speciale maataanduiding, stuklijsten, titelblok, …
  • assemblages maken door middel van eigen 3D-modellen en standaardcomponenten
  • lassamenstellingen maken
  • importeren van onderdelen in Inventor
  • raamwerk en plaatwerk maken in Inventor
  • gebruik van 3D modellen op de werkvloer
  • gewicht en kracht analyses uitvoeren in Inventor door een Stress analyse en het toewijzen van materiaal aan het 3D model

 

Lesmomenten

Dit is een 4-daagse opleiding die doorgaat op: Vr 14/03, 21/03, 28/03 en 04/04/2025

Lessen van 09:30 - 16:30

Doelgroep

De opleiding Inventor is zeer interessant voor medewerkers en zelfstandigen die professioneel werken als technisch tekenaar of productontwikkelaars.

Toelatingsvoorwaarden

Er is geen specifieke CAD-voorkennis vereist om deze cursus te volgen. Ruimtelijk inzicht en kennis van technisch tekenen zijn nuttig. Een basiskennis hoe je werkt met een PC is handig meegenomen.

Opmerkingen

Volgende zaken zijn inbegrepen in de prijs:

·        cursusmateriaal

·        koffie, thee of frisdrank tijdens de pauzes

·        lunch

Tijdens deze opleiding werk je op je eigen laptop: vergeet deze dus zeker niet mee te brengen. Heb je geen laptop: geen probleem: er staan ook een aantal vaste PC’s in het opleidingslokaal. Geef het wel even aan bij je inschrijving.

Datum en tijd

vrijdag 14 maart 2025 (09:30) ⇾ vrijdag 04 april 2025 (00:00)

Einde inschrijvingen: vrijdag 14 maart 2025 (00:00)
Annulatie mogelijk tot: dinsdag 13 februari 2024 (00:00)

Programma

Prijs

Deelnemer: 975,00 EUR

Contactpersoon

Kristof Nuyts

Kristof Nuyts

0472/974353

kristof.nuyts@thomasmore.be