Voormiddag:
Update nieuwe wetgeving 2023 – Wat brengt EPBD IV voor de toekomst?
EPB-navorming met vrije inhoud van 3 uur
In deze opleiding verdiepen we ons in recente wijzigingen en blikken vooruit naar de komende jaren.
Update nieuwe wetgeving 2023
Wat is nieuw sinds 2023? We starten deze navorming met een overzicht van de meest recente wijzigingen in de EPB-wetgeving.
Wat brengt EPBD IV voor de toekomst van de bouwsector?
In deze opleiding geven we een idee welke grote veranderingen er de komende jaren zullen aankomen voor de bouwsector.
Het Europees Parlement heeft op donderdag 9 februari 2023 voor een ambitieuzere Energy Performance of Buildings Directive IV (EPBD IV) gestemd. EPBD is de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen die aan de basis ligt van de EPB-wetgeving.
De vorige EPBD (III) dateert van 2018 en had vooral consequenties voor de technische installaties. Wat zal de EPBD IV betekenen voor de Belgische bouw- en vastgoedsector?
We hebben het onder andere over nul-emissiegebouwen, herschikking van energielabels, Whole-Life Carbon (WLC), … Gaan materiaalkeuzes een rol beginnen spelen?
Namiddag:
Dimensioneringsnota lage vertrektemperatuur
EPB-navorming met vrije inhoud van 3 uur
Voor omgevingsvergunningen vanaf 2023 is er een installatie-eis bijgekomen, namelijk de ontwerpvertrektemperatuur van het water in het verwarmingssysteem mag maximaal 45° C bedragen.
Om dit te staven kan je een dimensioneringsnota gebruiken, deze bestaat uit twee delen:
- de berekende warmtebelasting (warmteverlies) voor elke ruimte bepaald volgens NBN EN 12831,
- de eigenschappen van de geplaatste afgiftesystemen (radiatoren, vloerverwarming, ...).
In deze bijscholing wordt meer toelichting gegeven rond het opstellen van deze dimensioneringsnota. Na een korte uitleg van de norm NBN EN 12831 wordt aan de hand van een praktisch voorbeeld een warmteverliesberekening gemaakt. Nadien controleren we of het totale vermogen van de afgifte-elementen groter of gelijk zijn aan het berekend warmteverlies. Voor dit laatste gebruiken we het sjabloon van VEKA 'minimale gegevens vertrek- en retourtemperatuur'.