Vormingscentrum Logopedie en Audiologie

Stottermomenten kneden 0.2

13-06-2024
Campus Sint-Andries - Sint-Andriesstraat 2 - 2000 Antwerpen

De focus van deze studiedag is makkelijker leren stotteren. Makkelijker leren stotteren maakt deel uit van de stottermodificatiebenadering, die veel aandacht geeft aan de opbouw van een positieve spreekattitude en het temperen van hinderlijke emoties. Die vormen de fundamenten voor wat daarop moet worden gebouwd: de aanpak van het eigenlijke, overte stottergedrag. Die laatste fase, het kneden van stuttering-like disfluencies tot hun meer ontspannen, meer vloeiende varianten of kortweg vloeiender stotteren, blijft echter vaak wat onderbelicht. Het is een leerfase waarin elementen als proprioceptie, zelfmonitoring, herhaling, motorische oefening, gerichte feedback, shaping en chaining de hoofdrol spelen.

 

Tijdens deze studiedag focussen we precies op die laatste therapiefase van stottermodificatie waarin met de eigenlijke stottermomenten aan de slag wordt gegaan. Het gaat dan over wat oudere cliënten: kinderen, tieners en volwassenen. We maken de studiedag zo praktisch mogelijk en oefenen een aantal stottermodificatietechnieken zelf in, met veel aandacht voor hoe een dergelijke training logisch kan worden gestructureerd. Dit koppelen we steeds aan inzichten in de onderliggende leermechanismen. Waar mogelijk voorzien we ruimte voor input of vragen vanuit eigen casussen.

 

Na het volgen van de studiedag kan je je therapie bijsturen als cliënten er niet in lukken om grip te krijgen op hun stottermomenten. Bovendien beheers je na afloop zelf een aantal essentiële stottermodificatietechnieken en weet je hoe je stottermodificatietraining gestructureerd kunt aanpakken.

 

Spreker

Mark Meersman, docent Logopedie en Audiologie Thomas More

 

 

Doelgroep

 Logopedisten

Datum en tijd

donderdag 13 juni 2024
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: donderdag 06 juni 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: donderdag 30 mei 2024 (23:59)

Programma

Prijs

logopedist: 140,00 EUR

Stottertherapeut: 140,00 EUR

Student: 70,00 EUR

Organisator

Logopedie en Audiologie Opleiding

Logopedie en Audiologie Opleiding

03/432.40.40

pv.la@thomasmore.be

Contactpersoon

Greet Goethals

Greet Goethals

03/432.40.40

pv.la@thomasmore.be