Kom jij regelmatig in contact met kinderen met anorexia, automutilatie, depressieve symptomen, gedrags- of persoonlijkheidsproblemen … maar ben je als zorgprofessional niet psychiatrisch geschoold? Voel je je soms onzeker in deze contacten en wil je je hierin bijscholen? Dan is deze basiscursus iets voor jou!
Door de groeiende wachtlijsten in de geestelijke gezondheidzorg, komen kinderen met mentale problemen vaak bij zorgverleners terecht die niet gespecialiseerd zijn in de kinderpsychiatrie, zoals verpleegkundigen op de pediatrie-afdelingen, huisartsen, CLB-medewerkers, … Deze zorgprofessionals moeten geen psychiatrische behandeling opstarten, maar een gepaste omgang met deze kinderen is wel van belang. In deze basiscursus willen we je hiervoor handvaten aanreiken die de contacten met deze kinderen professioneler en succesvoller kunnen laten verlopen.
GASTSPREKERS
Alètheia Cabooter en Zoë Botte werken als klinisch psychologen op de afdeling pediatrie van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. Samen met de kinderartsen, kinderpsychiaters, verpleegkundigen en andere paramedici slaan ze de handen in elkaar om de brug te maken tussen pediatrie en de geestelijke gezondheidszorg. Dit samenwerkingsverband biedt een behandeltraject aan voor kinderen en jongeren met emotionele problemen zoals stemmingsstoornissen en eetstoornissen.
Vincent Van Baelen werkt als docent psychiatrische verpleegkunde aan Thomas More Mechelen