Diagnostiek is het proces van doorgronden, helemaal begrijpen en doorzien. Dit proces steeds sneller uitvoeren, met alsmaar meer participanten en disciplines die betrokken worden, met meer mogelijkheden tot verwijzing én in een context van toenemende digitalisering en diversiteit… We staan als diagnostici voor steeds grotere uitdagingen!
Het Kwaliteitscentrum Diagnostiek publiceerde vorig jaar haar richtlijn ‘casusformulering’, dit op basis van een grondige bevraging van de bestaande noden in de praktijk. Deze richtlijn biedt een bruikbaar kader om casussen op een unieke, holistische, handelingsgerichte, participatieve en reflexieve manier te benaderen.
In deze vorming zetten we een volgende stap en willen we graag een methode voorstellen om deze richtlijn in al zijn aspecten vorm te geven, en toe te passen binnen een kader van geïntegreerde zorg. Concreet zullen we de volgende topics behandelen:
- Je leert hoe de richtlijn praktisch kan worden toegepast met de persoon, het behandelteam en de bredere context voldoende in rekening gebracht. Je leert bovendien ook hoe dit haalbaar kan blijven én een meerwaarde oplevert bij het ineenschuiven van de verschillende niveau’s.
- We gaan dieper in op de voorwaarden en uitdagingen om dit soort diagnostisch onderzoek te realiseren en de ervaringen die we hebben opgedaan met deze methodiek in enkele pilootprojecten.
- We gaan daarbij in op een hele reeks praktische uitwerkingen: diagnostiek als gedeelde opdracht van alle teamleden, een methode voor casusformulering, het patiëntendossier, het gebruik van een behandelkompas, participatie van patiënten en familie, een aantal basisinstrumenten, ICF en ROM digitaal, participerende observatie bij niet-testbare patiënten, mogelijkheden voor continuïteit, precisiezorg, enzovoort.
Kortom: deze vorming is een absolute must-see voor iedere diagnosticus die de uitdagingen van morgen het hoofd wil kunnen bieden!
Dit vormingsinitiatief is in samenwerking met het Vlaams Forum voor Diagnostiek.
Praktische informatie
Locatie
Thomas More | Campus Sanderus, Molenstraat 8, 2018 Antwerpen | aula MOL 5.01
Spreker
Dr. Lieve Beheydt, klinisch psycholoog met postacademische vormingen in de systeem- en familietherapie en in de psychodiagnostiek, stafmedewerker psychodiagnostiek voor het UPC Duffel.
Doelgroep
Alle geïnteresseerden.
Data & Prijs
Type vorming | lezing
Datum | donderdag 21 maart 2024
Programma
- 18u30 – 19u00 | ontvangst met drankje
- 19u00 – 21u00 | lezing
Prijs
- € 30 regulier tarief
- € 20 voor VFD-leden en studenten (op vertoon van studentenkaart bij aankomst)
Groepsgrootte | max. 200
Inschrijven | je kan online inschrijven tot donderdag 14 maart 2024