Vormingscentrum Onderwijs Mechelen

​​Groepswerk 2.0 - Hoe doe je ze al sprekend leren?​

05-11-2024
Campus Kruidtuin - Lange Ridderstraat 44 - 2800 Mechelen

​​Vaak rendeert groepswerk niet echt: veel decibels, weinig leren. Ofwel hoor je vooral uitspraken als ‘Ja, dat is het!’ en ‘Nee, dat is niet waar’, ofwel gaan leerlingen gauw akkoord met wat de slimste zegt om er vanaf te zijn. En dan is er nog die ene leerling die het gesprek domineert en die ander die nauwelijks wat zegt. Hoe krijgen we de nutteloze decibels naar beneden? Hoe kunnen leerlingen al pratend echt van elkaar leren? Kortom, hoe kunnen we groepsgesprekken effectiever maken? Een nieuwe aanpak die focust op het spreken zelf, wijst de weg.

 

​Via deze interactieve workshop krijgt je meer inzicht in de mechanismen die groepswerk doen falen of slagen. De focus ligt op het spreken zelf. Dat is nieuw, want bijna alle boeken over groepswerk gaan over organisatie, soorten opdrachten en taakverdeling. En laat nu net dat spreken vaak een pijnpunt zijn. Een vernieuwend onderzoeksproject in vijf Vlaamse lagere scholen groeide uit tot een succesrijk experiment met exploratieve gesprekken. Dankzij die techniek werken leerlingen beter samen. Ze leren meer van elkaar en worden sterker in probleemoplossende taken, ook individueel. U maakt uitgebreid kennis met deze aanpak: de workshop is een mix van observatie, analyse en toepassing van lesmateriaal uit verschillende leergebieden.​

 

 

Tijdens deze vorming…  

  • krijgen de deelnemers inzicht in gespreksmechanismen die groepswerk doen falen / werken;
  • ervaren de deelnemers via praktische oefeningen welke gesprekstechnieken effectief doen leren;
  • maken de deelnemers uitgebreid kennis met de didactiek van exploratieve gesprekken: observatie, analyse, lesmateriaal.

Doelgroep

  • klasleerkrachten, taalcoaches

 

Opmerkingen

Blijf je graag op de hoogte van ons professionaliserings- en nascholingsaanbod? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

 

Datum en tijd

dinsdag 05 november 2024
09:00 ⇾ 12:00

Einde inschrijvingen: zaterdag 02 november 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: dinsdag 22 oktober 2024 (23:59)

Programma

Docenten

Jan T Sas

Jan T Sas

Lerarenopleider - Universiteit Antwerpen

Meer

Prijs

Deelnemer: 65,00 EUR

Contactpersoon